Hibbed floor plan


ALL THAT’S OLD IS NEW AGAIN

John & Jane have a typical 1970’s double brick veneer house that wasn’t really able to accommodate their growing needs and was beginning to show its age.  The house is situated in a fast-developing location near Highett Reserve.
In this design, I have used maximum use of the existing house. To address the client's needs for open space living & gourmet cooking area I have opened the kitchen dining & lounge to be all one.  I expanded the front and right side of the existing property to allow for a double garage, Master bedroom with ensuite & walk-in robe, the second bedroom with study area for the 12-year-old daughter, separate toilet bathroom and substantially large study area that will allow for Mr. Smith’s working from home habits. To manage the North-East exposure and heat gain in summer, simple external shading devices were utilised. Natural cross ventilation designed to pick up the cooling summer breeze comes from the strategic window and door placement whilst ceiling fans provide active cooling when necessary. All water fixtures and appliances have high WELS ratings, which contribute to minimizing water usage. The house makes substantial use of recycled and reclaimed timber with reclaimed Blackbutt used for the external deck and pergola shade structure. Highly rated insulation materials, Low E glass in windows and doors, energy efficient appliances and fixtures were installed throughout the home. All paint finishes are low and zero VOC and sustainably forested, super low formaldehyde emission plywood were utilised for the kitchen cabinetry to round out this simple, sustainable and healthy house. To optimize the orientation and positioning of this home I placed new windows & doors that enables the breeze for cross ventilation, allowing the air to effectively to flow through a house, keeping it cool and fresh without the use of air-conditioning. The passive solar design has been used to allow just the right amount of sun and light into a space to illuminate, collect and distribute the sun’s warmth in winter, whilst protecting against unwanted heat gain in summer. I draft sealed the house by adding secondary glazing to the existing windows and doors and installing appropriate new glazing where required. I installed high-performance insulation in the roof space also. A 1.7kW photovoltaic system adds to the improved efficiency and sustainability of the completed project.

 
Hibbed project